Klämma finnar kan leda till kokainmissbruk 4 varningstecken på att du är i riskzonen – och hur du undviker att hamna där

Tillhör du kategorin som älskar att klämma finnar och går igång på det? Då ska du se upp!

Forskning visar att du löper större risk att hamna i kokainmissbruk än andra.

  1. ASMR* – Tillfredställelse som kan liknas en hjärnorgasm

Sökandet efter njutning ligger i människans natur och vi har sedan tidernas begynnelse eftersträvat njutning i alla dess former.

Dopaminjunkies i all ära, men kicken efter stimulans har inga gränser.

På nätet börjar fler och fler “Feel-good”-konton att ta plats. Bland dessa satisfaction-klipp på perfekta skurna chokladfondanter, händer som leker med slime och 3D-klipp där formlös materia pressas ut i manglar – symmetriskt tillfredsställande, har en ny skara tagit nätet med storm – nämligen entusiastiska finnklämmarfans.

Sandra Lee, bakom Instagramkontot DR Pimple popper har hela 3,7 miljoner trogna följare som sitter bänkade framför skärmen för att se när när hon klämmer sprängfyllda finnar. Fenomenet som går under benämningen ASMR, ger betraktaren rysningar av välbehag av olika ljud- och bildupplevelser och beskrivs mer som en hjärnorgasm. Du kan inte få nog av dessa virala videoklipp.

  1. Du känner tillfredsställelse av att klämma finnar och kan inte låta bli

När du klämmer en finne utsöndras dopamin, kroppens egna belöningssystem, vilket är detsamma som när vi åker berg – och dalbana. Hjärnan upplever nämligen att du gör något riskfyllt och därför känns upplevelsen spännande och våghalsig, vilket ger en adrenalinkick. Även om forskning visar att det kan vara livsfarligt att klämma en till synes oskyldig finne så kan du helt enkelt inte låta bli.

Du bara måste poppa den.

  1. Du är en dopaminjunkie – ständigt på jakt efter nya kickar

När dopamin utsöndras i kroppen kommer genast en feel-good känsla av välbefinnande som kan liknas vid intag av drogen kokain då forskning visar att det är exakt samma del i hjärnan som aktiveras som när vi klämmer en finne.

– När du tar kokain så höjs dopaminhalten med 400%, säger Sara Lötbom, verksamhetsledare på KRIS Stockholm.

  1. ”Det förbjudna är alltid lockande”

Att klämma en finne har inte lika hög procentuell ökningshalt av dopamin som vid intag av kokain – men du bör ändå se upp!

Har man tendenser till detta  – och dessutom får kickar av det – så löper man större risk att jaga starkare och i vissa fall farligare – om än förbjudna adrenalinkickar som kokain.

Lösning på problemet:
Om du har besvär av acne och pormaskar, finns det skonsammare alternativ att välja. Med My Clear Skin porrengörare som är utvecklad av hudterapeuter för privat bruk, tas pormaskar bort på ett säkert och smärtfritt sätt.

Skönhetsverktyget som kommer med flera olika tillbehör fungerar även inom andra områden. Utöver att den tar bort pormaskar, reducerar linjer och ökar hudens elasticitet, främjar den också blodcirkulationen och krymper porer.

ASMR = Autonomous sensory meridian response, är en neologism för ett fenomen som kännetecknas av en distinkt, angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen som en reaktion på visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulans.

Write a comment