När blev kvinnoförakt underhållning?

Satt och tittade igenom lite gamla blogginlägg och såg detta inlägg som jag skrev för två år sedan för Expressen. Delar artikeln igen för jag anser inte att vi kommit längre under de två åren som gått!

När man synts i tv eller andra offentliga sammanhang har man ett ansvar. Kvinnoförakt som underhållning går knappast hand i hand med det ansvaret!

Redan som liten fick jag lära mig att behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Sedan dess har jag försökt leva efter den gamla regeln.

På det stora hela tycker jag att vi är ganska duktiga på att acceptera och respektera varandra, men när jag för några veckor sedan såg ett avsnitt av dokusåpan ”Ex on the beach” i kanal 5 tappade jag hakan.

Att vara en offentlig person medför ett visst ansvar och det är många unga (och äldre) som ser upp till och tar efter olika beteenden man ser hos sina förebilder. Efter att nu ha sett delar av vad som kommit att kallas för ”skandalsåpan” börjar jag på allvar undra vart samhället är på väg.

I början var det ganska lugnt, men redan efter ett par veckor märkte jag hur några av deltagarna visade på bristande respekt för de andra deltagarna. Jag blev på allvar både rädd och förbannad. Opassande ord så som ”hora” skreks ut och i ett avsnitt blev en kille förbannad när en av tjejerna som han träffat i huset inte ville ha sex med honom. Han låg då i sängen och sparkade på henne och sa fula ord som inte alls går i linje med att vara en förebild.

2016 ska vi väl ha kommit längre i hur vi behandlar andra människor med respekt? Flera av sekvenserna är bland det värsta jag någonsin sett både i och utanför rutan. 

Även om några av deltagarna har haft en tuff bakgrund och fått “kämpa” här i livet så är de nu så pass gamla att de borde inse vad som är rätt och fel och att ta sitt ansvar.

Jag har själv varit med i en dokusåpa för många år sen när jag bodde i London. Jag minns tydligt att programmet handlade mer om själva formatet och det var inte lika stort fokus på att hetsa deltagarna på samma sätt som det är nu 2016.

I dag vill alla som varit med i tv bli profiler när de kommit hem och måttet på lycka mäts i antal följare och samarbeten i de sociala kanalerna.

Det vissa av deltagarna inte verkar ha förstått är att det nog är väldigt få företag som skulle vilja inleda ett samarbete och profilera sitt varumärke med någon som har en sådan hemsk och förnedrande syn på sina medmänniskor som de visar att de har i programmet. När man synts i tv eller andra offentliga sammanhang har man ett ansvar och det är något som jag tycker att vi alla ska bära med oss.

En fråga jag ställt mig flera gånger är vem som bär ansvaret för det som händer i huset? Är det profilerna själva, som faktiskt är vuxna, eller är det produktionsbolaget som borde ha agerat snabbare när de märker att det börjar spåra ur?

Eller är det till och med så att deltagarna hetsas av produktionen bakom kulisserna för att trigga i gång beteenden som gör att tittarsiffrorna skjuter i höjden?

Hur som helst så är det tragiskt att sådant här beteende lyfts fram i tv och det borde få ett slut nu. Har vi inte kommit längre i arbetet med ett jämställt samhälle än att sända kvinnoförakt som underhållning?

Johan Larsson

Write a comment